Waarom stoelyoga ?

Mensen hebben behoefte aan een leven waarbij ze lichamelijk en geestelijk fit zijn. Dan wordt ontspanning, levenslust en energie ervaren. Jammer genoeg is dat niet altijd het geval. Soms schiet de lichamelijke conditie tekort, vanwege onvoldoende beweging of een fysieke beperking. Soms hebben mensen juist te veel aan hun hoofd, wat tot spanningen leidt. En vaak is het een combinatie. Stoelyoga kan mensen helpen hun geestelijke en lichamelijke conditie te verbeteren, met als uitgangspunt dat het één niet zonder het ander kan.

Er zijn veel manieren om aan je conditie te werken, stoelyoga is laagdrempelig en heeft tegelijk een positief effect op lichaam en geest. Yoga maakt spieren en gewrichten soepeler, bevordert de motoriek en de concentratie en neemt spanningen weg. Niet iedereen heeft de mogelijkheid of de behoefte om yoga op de mat te beoefenen. Voor die mensen is stoelyoga ideaal: gewoon yoga op een stoel. Het is door iedereen te beoefenen, overal en altijd. En al zijn de bewegingen maar klein, de positieve effecten zijn groot. Dat is de kracht van stoelyoga.

Een stoelyoga-les bestaat uit het uitvoeren van milde yogahoudingen op een stoel. Dat kan op een officiële yogastoel, bureaustoel, leunstoel, vliegtuigstoel of rolstoel, het maakt niet uit! Stoelyoga is een rustige bewegingsvorm en daardoor voor iedereen haalbaar, ongeacht leeftijd, omvang, lenigheid of conditie. Een yogales is erop gericht spieren en gewrichten soepeler te maken. Je leert spanning los te laten en je concentratie en motoriek te verbeteren. Tijdens de lessen staat het respecteren van je eigen mogelijkheden centraal en leer je creatief om te gaan met eventuele beperkingen. Ontspannen en genieten staan voorop en belangrijk om te onthouden: al zijn de bewegingen nog zo klein, je lichamelijke en geestelijke gezondheid zal vooruit gaan bij regelmatige beoefening. 

Er zijn diverse les vormen:

* Lessen specifiek voor werknemers (veelal met een zittend beroep)

* Lessen voor ouderen

* Lessen voor mensen met een chronische aandoening en rolstoelers

Hoe kan een stoelyoga-les eruit zien ?

Een stoelyoga wordt altijd afgestemd op de specifieke doelgroep. Een les bestaat meestal uit rek- en strekoefeningen, versterkende oefeningen, lichaamshoudingen, concentratietechnieken, ontspanning- en ademhalingsoefeningen en meditatie.

 

Gerda Eppinga is gecertificeerd Stoelyoga-docent en aangesloten bij Stoelyoga-Nederland.